EDUKASI PENCEGAHAN WASTING DI WILAYAH POLINDES KEMUNING I DESA LOA LEPU TENGGARONG SEBERANG KUTAI KARTANEGARA
DOI:
https://doi.org/10.30787/gemassika.v8i1.1312Keywords:
balanced nutrition; body weight; education; prevention; wasting.Abstract
Nutritional and health problems, especially in toddlers, can be prevented through educational activities provided through posyandu activities. Nutrition education is very important for mothers who have toddlers so they can develop knowledge, skills and choose food ingredients and present a balanced healthy nutrition menu. This community service activity was carried out for mothers of thin toddlers in particular and Posyandu/Polindes Kemuning II RT 02 cadres in Loa Lepu Village, Tenggarong District opposite. Wasting is an important health problem because it has a big impact because it involves the quality of human resources in the future. Wasting itself is a combination of the terms wasting and wasting which is based on an index of body weight for length/(BB/BB) or height (BB/TB) with a threshold (Z-score) < -2 elementary schools. The purpose of this service activity is to increase the knowledge of parents of toddlers regarding the prevention of wasting that occurs in toddlers so that they can improve the health and nutritional status of children.
References
Addawiah, R., et al. (2020) “Gambaran Kejadian Stunting Dan Wasting Pada Bayi Dan Balita Di Tenayan Raya Pekanbaru”, Journal Of Nutrition College, 9(4), Hal. 228–234.
Evin, E.N.S., et al. (2021) “Edukasi Pentingnya 1000 Hari Pertama Kehidupan Dalam Upaya Meningkatkan Status Gizi Anak Untuk Pencegahan Wasting”, Jurnal Altifani Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat, 1(4), pp. 352–358. Available at: https://doi.org/10.25008/altifani.v1i4.188.
Hapsari, D.A., et al. (2021) “Pemberian Makanan Tambahan Fitbar Bingu (Ubi ungu) Terhadap Status Gizi Balita Wasting Di Puskesmas Sako Tahun 2021:, JGK:Jurnal Gizi dan Kesehatan, 1(2 Desember), pp. 87–94. Available at: https://doi.org/10.36086/jgk.v1i2.1061.
Hasnita, E., et al. (2023) “Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kejadian Wasting pada Balita Usia 36-59 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Rao Kabupaten Pasaman”, Jik Jurnal Ilmu Kesehatan, 7(1), p. 130. Available at: https://doi.org/10.33757/jik.v7i1.740.
Jamaludin, J. (2022) “Pengaruh Edukasi Zat Gizi Melalui Booklet Pada Ibu Dengan Perilaku Pencegahan Balita Wasting Di Wilayah Puskesmas Gribig Kabupaten Kudus”, Jurnal Keperawatan dan Kesehatan Masyarakat Cendekia Utama, 11(3), p. 239. Available at: https://doi.org/10.31596/jcu.v11i3.1209.
Kemenkes RI, (2021). Riset Kesehatan Dasar tahun 2021. Jakarta: Kemenkes
Masluroh, M. Dan Holifah, H. (2023) “Efektifitas Konseling Terhadap Peningkatan Pengetahuan Pada Kelompok Ibu Balita Wasting Di Wilayah Kerja Puskesmas Padarincang Tahun 2022,” Jurnal Ners, 7(1), Hal. 88–92. Tersedia Pada: Https://Doi.Org/10.31004/Jn.V7i1.11441
Maulita, N. (2022) “Penanggulangan Balita Wastingdi Pusat Kesehatan Masyarakat (Puskesmas) Pengasinan Kota Bekasi”, Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(2), pp. 352–356.
Nurfia, Y. T., Hadi, S., & Mulyono, E. C. (2022). Pendampingan Literasi Masyarakat dalam Penanganan Stunting dan Wasting di Desa Besuk Kecamatan Klabang Kabupaten Bondowoso. As-Sidanah: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2), 200-211. Https://Doi.Org/10.35316/Assidanah.V4i2.200-211.
Rotua, M., et al. (2022) “Edukasi Gizi Dan Peningkatan Keterampilan Dalam Mempersiapkan Makanan Bergizi Seimbang Bagi Ibu Balita Wasting,” Jurnal Pustaka Mitra (Pusat Akses Kajian Mengabdi Terhadap Masyarakat), 2(2), Hal. 99–103. Tersedia Pada: Https://Doi.Org/10.55382/Jurnalpustakamitra.V2i2.187
Saleh, C., et al. (2022) “Faktor Risiko Kejadian Wasting Pada Baduta Umur 7-24 Bulan Di Wilayah Kerja UPTD Puskesmas Wolo Kabupaten Kolaka,” Jurnal Gizi Ilmiah, 9(2), Hal. 36–44. Tersedia Pada: Https://Stikesks-Kendari.E-Journal.Id/JGI.
Sari, E.M. and Pansori, H. (2023) “Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kejadian Wasting Tanjung Kemuning Kabupaten Kaur Tahun 2023”, pp. 198–205.
Sihite, N.W. and Rotua, M. (2023) “Pelatihan Pembuatan Pemberian Makanan Tambaha Berbasis Pangan Lokal Kepada Ibu Balita Wasting:, Jurnal Abdimas BSI, 6(2), pp. 149–160.
Soedarsono, A.M. and Sumarmi, S. (2021) “Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Wasting pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Simomulyo Surabaya:, Media Gizi Kesmas, 10(2), p. 237. Available at: https://doi.org/10.20473/mgk.v10i2.2021.237-245.
Syarfaini, S., et al. (2022) “Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Terhadap Kejadian Wasting Pada Balita Usia 0-59 Bulan Di Kecamatan Polombangkeng Utara Kabupaten Takalar Tahun 2022,” Ghidza: Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 6(2), Hal. 128–138. Tersedia Pada: Https://Doi.Org/10.22487/Ghidza.V6i2.524.
Siregar, A., et al. (2022) “Pencegahan Dan Asuhan Gizi Anak Balita Wasting Di Wilayah Kerja Puskesmas Taman Bacaan Palembang,” Poltekita: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), Hal. 527–535. Tersedia Pada: Https://Doi.Org/10.33860/Pjpm.V3i3.1007.
Triveni, T. (2020) “Kunjungan ANC dan Pendapatan Orang Tua Terhadap Kejadian Wasting Pada Balita Usia 0-59 Bulan”, Prosiding Seminar Kesehatan Perintis, 3(1), p. 115.
Werdani, R.A., et al. (2023) “Hubungan BBLR dengan Kekurangan Gizi (Wasting) Pada Anak Usia 6-23 Bulan”, Jurnal Ilmu Kedokteran dan Kesehatan Indonesia(JIKKI), 3(3), pp. 11–18. Available at: https://doi.org/10.55606/jikki.v3i2.2061.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 GEMASSIKA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.